Wspomnienie Camino

Nowy wpis / poniedziałek, Lipiec 22nd, 2019
Msza św. w Kościele w Rogowie

Dnia 29/30 czerwca zorganizowaliśmy kolejną wędrówkę „Wspomnienie Camino”.        Spotkanie rozpoczęliśmy uroczystą Mszą św. w Kościele św. Bartłomieja w Rogowie prowadzoną przez Ks. Mariusza Raczkowskiego, natomiast Ks. Proboszcz Marek Zacieski służył nam spowiedzią.
Przeszliśmy trasę Rogówko – Bógzapłać – Radziochy. Podczas wędrówki towarzyszyły nam trzy Osiołki: Figa, Helenka i Józefinka, które na trasie 8 km spisały się znakomicie. W grupie uczestników mieliśmy przyjemność gościć specjalnych przyjaciół z Niemiec Annę – dziennikarkę oraz Łukasza Wasilewskiego. Ania przyjechała do nas specjalnie aby nakręcić o Fundacji Dom św. Jakuba reportaż oraz uwiecznić nas na pięknych fotografiach. Łukasz miał specjalne zadanie, podzielił się z nami swoim świadectwem z życia. Jednym z momentów jego opowieści było wspomnienie wędrówki na Szlaku św. Jakuba w Hiszpanii, gdzie poznał Gabrysię, a z tego spotkania zrodził się pomysł na stworzenie Grup wsparcia Muszla Jakuba.

Gotowi do drogi 😉

Reszta naszej wyprawy miała przebieg rodzinnego pikniku nad jeziorem Radziochy. Były poważne tematy jak świadectwo Łukasza oraz Gabrysi, ale był tez mały koncert naszego zespołu „Osiołki Jezusa ” z zaproszonymi gośćmi Mariuszem i Mariolą Jesionkowskimi, którzy wsparli nas gitarowo i wokalnie.

Spotkanie było ubogacone dobrym obiadem, który mogliśmy spożywać dzięki wspaniałym kucharkom z Koła Gospodyń Wiejskich z Kobrzyńca. Podwieczorek również nas zachwycił

W drogę z Nami wyrusz Panie..

obfitością ciast, ciasteczek, rogalików i innych słodkości. Tutaj w tym temacie prym wiodła Karolina Stępska, która nas systematycznie karmi swoim talentem cukierniczym. Podczas spotkania kolejny raz zadbała o nasz przyrost ciałka 🙂 Jednak mieliśmy też czas na chwilę rekreacji. Nasza Gabrysia porwała nas do tanecznych rewolucji i mogliśmy się przekonać, że jak zwykle potrafi w swojej pasji pokazać co jest jej życiowym konikiem. Pierwszy dzień naszego caminowego spotkania zakończyliśmy

Podczas Camino towarzyszył nam Ks. Paweł Sobiecki