Depresja chorobą duszy

Nowy wpis / niedziela, Październik 13th, 2019

26.08.2019 r. Fundacja Dom św. Jakuba zorganizowała spotkanie dotyczące tematu, który jest bardzo nam bliski, a mianowicie temat choroby depresji. Specjalnym Gościem naszego spotkania był ks. Piotr Kalinowski Pallotyn, który przyjechał aż z Białej Niżnej. Ksiądz Piotr rozpoczął spotkanie Mszą św. w naszej Parafii św. Bartłomieja w Rogowie. Podczas kazania wprowadził nas w temat 10 lat swojej Misji w Kongo, gdzie posługiwał jako kapłan tamtejszym parafianom. Po Mszy św. mogliśmy wysłuchać całej historii Jego służby oraz osobistych przeżyć a mianowicie jak zachorował na depresje i jak Pan Bóg z tego wyprowadził dobro. Ksiądz Piotr zachwycił nas również swoim śpiewem i graniem na akordeonie. Spotkanie było też wyjątkowe, ponieważ kolejnym naszym Gościem, był ksiądz Marek Zacieski – Proboszcz Parafii św. Bartłomieja w Rogowie. Wraz z ks.Piotrem poprowdzili modlitwę na różańcu.Spotkanie było ubogacone konferencją na temat fizjologicznych i medycznych aspektów depresji. Bardzo szczegółowo nam to wyjaśniła Pani mgr Agnieszka Hila, która jest terapeutą INPP oraz wieloletnim nauczycielem w wielu szkołach. Dopełnieniem tematu depresji było świadectwo Gabrieli Jastrzębskiej, gospodyni spotkania, która również opowiedziała o wielu latach zmagania się z własną chorobą. Na koniec spotkania poprosiliśmy o podsumowanie tego tematu Panią mgr Ewe Nowodworską psychoterapeutkę i teolog z Poradni Cyrenejczyk w Toruniu. Pani Ewa posiada wiele lat pracy z różnymi osobami ze schorzeniami natury psychicznej m.in. depresji. Wyjaśniła obecnym, że trzeba odważnie udać się o pomoc do specjalistów i nie ulegać ogólnej presji, że to wstyd przyznać się do tej choroby. Spotkanie zakończyliśmy wspólną Agapą.

Fotorelacja ze spotkania