Ćwiczenia duchowe

Nowy wpis / czwartek, Wrzesień 19th, 2019

W dniach 8,9,10,11 listopada Fundacja Dom św. Jakuba organizuje ćwiczenia duchowe z Siostrami Córek Miłości Miłosiernej z Madrytu w Dąbrowie k/Mławy.

Duchowym opiekunem ćwiczeń jest ks. Jacek Gołębiowski, Proboszcz Parafii Biskupa Stanisława Męczennika w Dąbrowie.

Na ćwiczenia zapraszamy członków fundacji oraz uczestników wędrówek Camino I,II,III.

Zapisy sms pod numer +48531916037 lub email:domswjakuba@gmail.com

Ilość miejsc bardzo ograniczona.

Ćwiczenia duchowe prowadzone przez wspólnotę Córek Miłości Miłosiernej odbywają się w milczeniu przez trzy dni. Głównym celem ćwiczeń jest umożliwienie uczestnikom doświadczenia bliskiego i intymnego spotkania z Panem, szczególnie poprzez modlitwę kontemplacyjną, która przynosi również poznanie konkretnej woli Bożej na życie każdego.
Bardzo ważnym elementem ćwiczeń są nauczania, medytacje biblijne oraz towarzyszenie duchowe, które pomaga przeżyć ćwiczenia i ich treści w kontekście osobistego życia.
Nauczania oparte na Piśmie Świętym oraz pismach świętych (św. Ignacego z Loyoli, św. Teresy z Awilla, św. Franciszka Salezego oraz św. Małgorzaty Marii Alacoque) dotyczą m.in.:
– źródła sensu i pełni naszego życia chrześcijańskiego,
– przeszkód w osiągnięciu owej pełni,
– życia Pana jako modelu życia chrześcijańskiego,
– rozwoju życia duchowego oraz jego kolejnych etapów na drodze do świętości,
– wiedzy praktycznej z zakresu psychologii, która pomaga rozpoznać przeszkody, jakie stawia nasza własna psychologia na drodze wypełniania woli Bożej oraz osiągnięcia pełni życia,
– treści praktycznych z zakresu rozeznawania duchowego, które jest kwestią niezbędną w życiu duchowym ponieważ daje pewność wykonywania tego, czego Pan pragnie od każdego osobiście.
Charyzmatem Wspólnoty Córek Miłości Miłosiernej z Madrytu jest przede wszystkim prowadzenie ćwiczeń duchowych, towarzyszenie duchowe – siostry pomagają innym rozpoznawać wolę Bożą i dochodzić do świętości. Pracują z młodzieżą, przygotowują do sakramentów, prowadzą grupy, posługują śpiewem i na wiele innych sposobów, w zależności od potrzeby chwili.