Drugie urodziny Fundacji :)

Nowy wpis / czwartek, Grudzień 12th, 2019

8 grudnia 2019 roku mieliśmy przyjemność cieszyć się naszymi drugimi urodzinami.
Mały skrót o nas:
Fundacja Dom św. Jakuba została założona 27 listopada 2017 roku. Początek działalności fundacji poprzedziło powstanie Grupy Samopomocowej pn.: „Muszla Jakuba”. Grupa wsparcia powstała w marcu 2016 roku. Poprzez działania na rzecz osób współuzależnionych… i rodzin w kryzysie postanowiliśmy stworzyć miejsce rozwoju osobistego i duchowego. Fundacja ma na celu też kontynuować pasje do pielgrzymowania Szlakiem św.Jakuba, który był inspiracją dla założycieli fundacji Gabrieli i Leszka Jastrzębskich. Również innowacyjne działania terapeutyczne wspomagające rodzinę podczas wędrówek z Osiołkami. Dowodem na to są co roczne wyprawy „Camino” I-2017, II-2018, III-2019, IV-2019. Nasza Siedziba mieści się w Rogówku na terenie Parafii p.w. św. Bartłomieja w Rogowie oraz ma swoją filie w Rypinie w Parafii św. Trójcy. Nad rozwojem duchowym fundacji czuwają zaprzyjaźnieni kapłani z w/w Parafii w Rogowie i w Rypinie oraz Zgromadzenie Córek i Braci Miłości Miłosiernej z Madrytu.
8 grudnia to dzień szczególny. 2-gie urodziny to obfitość gości. 60 osób wspólnie obchodziło z nami urodziny i nie obyło się bez odśpiewania 100 lat 🙂 Na zaproszenie fundacji odpowiedzieli Anna i Piotr Waksmundzcy z Baszowic Osiołkowo – farma z osiołkami. Podróżnicy, którzy nas przenieśli w swój świat podróży po świecie i pasji do Osiołków. Mieliśmy tez przyjemność obejrzeć krótki reportaż z naszego Camino IV, nakręcony przez Anię, dziennikarkę z Köln. Kolejni goście to Wicedziekan ks.Proboszcz Zacieski i ks. Mariusz Raczkowski z Parafia pw. św. Bartłomieja w Rogowie. Nasi Kapłani pobłogosławili i poświecili siedzibę Fundacji Dom św.Jakuba. Natomiast Ks. Proboszcz Andrzej Krasiński z Parafia pw. Świętej Trójcy w Rypinie wprowadził nas konferencją do Uroczystego Aktu Zawierzenia Maryi Niepokalanej wg św. Maksymiliana Kolbego. Wspólnie w modlitwie oddaliśmy rodziny i wszystkie troski, choroby i pragnienia sercu Maryi. W tym spotkaniu nie mogło zabraknąć śpiewu naszego Zespołu „Osiołki Jezusa”.

Kolejny raz mogliśmy zaśpiewać pieśni z naszej płyty „Oratorium Niepokalanej”, którą mieliśmy zaszczyt nagrać z Eo Nomine – rodzina Choszczyków. Gościliśmy również Siostrę Ewe Lutrzykowską ze Zgromadzenia Sióstr Pasterek od Opatrzności Bożej z Torunia, która jest naszym Skarbem w corocznych wędrówkach. Wisienką na torcie były świadectwa wiary Elżbiety Malinowskiej i Pawła Anderson z Bydgoszczy. Spotkanie zakończyliśmy wspólnym kosztowaniem przyniesionych wyśmienitych smakołyków oraz urodzinowego tortu. Przed nami kolejny rok pracy i wspólnych spotkań. Niech to będzie Boży czas pełen miłości, radości, pogłębionej relacji z Panem Bogiem i pasji do działania na rzecz ludzi chorych, zagubionych, samotnych, potrzebujących rodzinnego ciepła i miłości.