„Muszla Jakuba”

Myśl o założeniu Grupy Wsparcia zaczęła kiełkować w moim sercu będąc kilka lat temu na szlaku św. Jakuba w Hiszpanii. Piękne widoki, nowo poznane osoby, trud pielgrzymowania, nieustające myśli o rodzinie i ludziach, których spotkałam do tej pory. Trasa do Santiago de Compostella liczyła około 600 km. Z każdym stawianym krokiem na szlaku pojawiała się myśl o stworzeniu Grupy Wsparcia. Ludzi, którym trzeba pomóc i którzy potem swoim doświadczeniem będą służyć innym. Po powrocie do Polski zdałam sobie sprawę, jak bardzo potrzeba jest pomoc.
Dzięki wsparciu Rypińskiego Stowarzyszenia Inicjatywa powstała w marcu 2016 r. pierwsza Grupa Wsparcia „Muszla Jakuba”. Na spotkania niepewnym krokiem przychodziły koleje osoby, pełne obaw, niepokoju, strachu. Czasami spotkaniom towarzyszyły łzy. Jak się później okazywało, były to łzy oczyszczenia. Z pod moich skrzydeł wychodziły osoby z większą siłą i wiarą do pokonywania trudów codzienności. Na twarzach pojawiał się uśmiech. Były rozmowy, malowanie motyli, aniołów, robienie wianków. Z każdym następnym spotkaniem dowiadywałam się, że u moich podopiecznych dzieją się dobre rzeczy. To dawało niesamowitą satysfakcję i chęć do działania. W głowie pojawiało się mnóstwo pomysłów, które wkrótce zaczęłam realizować.